Határtalanul logó

Comenius projektek

Fenntarthatósági témahét 2019. 03. 18-22.

Az idén is csatlakoztunk az országos fenntarthatósági témahéthez. Ennek keretében igen gazdag és változatos programok voltak iskolánkban. A tematikus hét nyitányaként két osztályunk megtekintette Áder János köztársasági elnök a fenntarthatósággal és a környezetvédelemmel kapcsolatos online tanóráját. Szintén rendhagyó és izgalmas órán vehettek részt diákjaink volt tanítványunk, dr. Weiperth András hidrobiológus, ökológus vezetésével. Ő a magyarországi vizes élőhelyek állapotáról tartott nagysikerű előadást. 

Az erdők napját irodalmi vonatkozású programmal ünnepeltük. A tanulók témában ideillő idézeteket gyűjtöttek versekből, dalokból. Ezeket színes szalagokra írták és felkötötték az iskolaudvaron álló kőrisfára, ahol ma is bárki elolvashatja.

 

 

A víz világnapjához kapcsolódva a tizenegyedikes biológia fakultációsok külső helyszíni biológia órán vettek részt. A János-hegyen található Béka-tó környékét fedezték fel, megvizsgálva az itteni vizes élőhely növényeit és állatvilágát.

 

A helyi programok mellett tanulmányi kirándulást is szerveztünk. A 10.B osztály üzemlátogatáson vett részt a Holofon Zrt. műanyag-feldolgozójában. A diákok nagy érdeklődéssel nézelődtek és hallgatták az előadást, amely tudatosította bennük az újrahasznosítás fontosságát.

Az idén először az országos „TeSzedd” akcióhoz saját gyűjtőpontot megjelölve, koordinátorként is csatlakozott iskolánk. A népszerű kirándulóhely, a Gyermekvasút Szépjuhászné megállójának környékén és a turistautak mentén gyűjtötték a diákok az eldobált hulladékot. A környezet szépítése mellett ezzel a közösségi szolgálatuk óraszámát is gyarapítani tudták. Ezen kívül a Budakeszi város által meghirdetett akcióhoz is kapcsolódtunk, s ebben szinte minden osztályunk képviseltette magát.

Gimnáziumunk egészségfejlesztési mintaiskola. Ennek jegyében az elsősegélynyújtásról tartott bemutatót az iskolai védőnő a 11. A osztályos diákoknak.

Az osztályfőnöki órák szintén a témahét jegyében zajlottak, néhány érdekesebb cím: „Nézz szembe a szemeteddel”-projektmunka, Mangel Koppány: Környezetvédelem és Hetesi Zsolt: Így mentettük meg a világot- filmvetítés, valamint A jövő ételei-beszélgetés.

Végül, de nem utolsó sorban a szakórák is alkalmas fórumnak mutatkoztak a témahét adta lehetőségek kihasználására. A pedagógusok arra törekedtek, hogy ezen a héten óráikon ökológiai témákat dolgozzanak fel, beszélgessenek a fenntarthatóságról. pl. Biológia: Sikertelen mesterséges bioszféra2; Életvitel: Egészséges környezet, hosszantartó egészség; Informatika: Friss és máris a szemétben című film; Fizika: Hulladékok - Daróczi Henriett környezetfizikus foglalkozása;  Történelem: Az ipari forradalom máig tartó környezeti hatásai illetve a Globalizáció és a fenntartható fejlődés; Nyelvi órák (angol, német, spanyol) témái: Környezetvédelem, Megújuló energiák, Víz-világnapja, Hogyan lett Amszterdam bicikliparadicsommá, Fenntartható fejlődés, Népességnövekedés, Veszélyben az Andokban a kondorkeselyű.

A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a témahét sikeres volt. A tanulók nyitottak, érdeklődők voltak. Sok hasznos információt szereztek, érdekes programokon vettek részt, és -nem utolsó sorban- jó hangulat uralkodott az iskolában.

JSN Mico template designed by JoomlaShine.com